Interview: Enden på Electrojuice


Mads Kolding og Jakob Littauer takker af for denne gang. Udlandsophold og uddannelse skiller foreløbigt de to venner, og her ser de tilbage på deres karriere inden den sidste koncert til Spot Afterparty by Soundvenue.

»Det er selvfølgelig lidt trist. Men vi har i lang tid tænkt os, at vi ville starte på en helt frisk med musikken, så på den måde er det meget godt, at vi ikke bliver ved i den samme køre«, fortæller Mads. Han sidder hjemme hos Jakob, som fortsætter med at forklare, hvorfor det ellers så vellykkede elektroniske projekt skal til at slutte:

»Nu har vi jo kendt hinanden i ret mange år, så det er meget fedt for os at drage ud i verden hver for sig og samle inspiration og blive os selv. Så kan vi komme tilbage med fornyet energi«.

Det er nemlig sådan, at efter de har afsluttet 1.G til sommer, flytter Mads enten til hovedstaden eller tager på udveksling, imens Jakob tager de to sidste år af sin studentereksamen på United World College i Wales. Her skal han studere og lave hjælpearbejde sammen med 300 andre unge mennesker fra hele verden.

»Så vi får sandsynligvis en masse at se til hver især, og derfor har vi ikke nogen faste planer for, hvordan vi vil fortsætte med at lave musik og holde kontakten«, siger Jakob.

Tyrkisk kaffe
Umiddelbart kan det synes sært at forlade så stor musikalsk medvind, der blandt andet har budt på koncert på Roskilde Festival, Kraftwerk-opvarmning og Kompakt-signet samarbejde med Tomas Barfod i trioen Jatoma. Men da jeg beder dem tænke tilbage på de hektiske teenageår, er det ikke succeserne, men derimod de underlige og overraskende oplevelser, der står frem som højdepunkter.

»Vi var i Istanbul for at spille og ledte efter et godt sted at drikke kaffe, der ikke var Starbucks«, mindes Mads. »Så gik vi ned ad en tilfældig sidegade til en stor turistetvej, og gaden blev smallere og smallere, indtil vi kom til sådan et lille smadret skur«.

Jakob klukker: »Ja, og pludselig kom der en mand ud og sagde »’chai?«, og så blev vi budt på tyrkisk te og kaffe fra det her sted, der lignede noget fra en filmkulisse«.

Måske er denne type fortælling egentlig repræsentativ for de to kammeraters karriere. Drevet af en konstant eventyrlyst har de i hvert fald hele tiden haft som mål at søge nye veje – en trang der står særlig tydeligt frem i musikkens bestandigt skiftende blandingsforhold af hiphop, techno og electronica.

»Det kan komme helt bag på én, hvor mange der har lyst til år efter år at blive ved med at spille denne her ’umtchi-klatchi-umtchi-klatchi’ type musik, med en stortromme på hvert slag og med en smart lyd, der flyver henover«, udpensler Jakob undrende og Mads tilføjer: »Måske er det netop denne manglende fantasi, der giver os lyst til hele tiden at udvikle os«.

Bål og billige øl
At der er store fordele ved fornyelse, er en af de mange indsigter Mads og Jakob har fået i løbet af deres tid som Electrojuice. En anden vigtig erkendelse er, at der altid vil findes en hel verden af ting, man ikke kender – og at der ikke er andet for end bare at gå på opdagelse. Og igennem årene som succesfuld duo, der af og til er blevet bedt om at gøre diverse pr-ting, der stred imod hvem de var, er det også gået op for dem, hvor lille en værdi alt andet end musikken har. Faktisk, fortæller de, har alt det, de har oplevet med musikken, været med til at modne dem, både på det værdimæssige og praktiske plan.

»Bare det at skulle tage så meget ansvar i forhold til spillejobs på bestemte datoer i København, og at man skal huske at have bil til trommer«, bemærker Mads.

Men alt imens teenagedrengene har fået indblik i den voksne sfære før mange andre jævnaldrene, er der også områder, der er gået helt hen over hovedet på dem, imens de har haft travlt med at spille koncerter.

»Da vi kom på efterskole, gik det op for os, at der var ting, vores venner vidste, som vi endnu ikke havde lært. For eksempel vidste jeg ikke, at når man skulle købe en kasse øl så skulle man huske at lægge 24 kroner oveni til pant, og jeg vidste heller ikke, at de billigste øl var i Netto, og at det var de Vestfynske«, bekender Jakob.

Kassettebåndskontakt
Men var det så det? Er koncerten til Soundvenue-festen på V58 det sidste vi får at høre fra Electrojuice? Ja, pausen er på ubestemt tid, og nej, de lover hverken genforening eller langdistancesamarbejde. Til gengæld er hverken Mads eller Jakob interesseret i at gøre noget stort ud af bruddet. Da det er usikkert, hvad er kommer til at ske, skal det ikke tages så højtideligt.

»Vi skal jo bare ud og hygge os og lave lidt musik hver især. Det er jo ikke som om, at vi skal bryde fra hinanden med et kæmpe brag. Det ville være en dum måde at afslutte alle de år på«, siger Jakob, og Mads fortsætter med at berolige:

»Vi har tænkt på måske at sende nogle breve med kassettebånd til hinanden, som vi kan lave om på ved at optage oven på det, vi hver især har lavet. På den måde får vi forhåbentligt lavet noget sjov musik«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af