Elliott Smith

Det er snart gået fire år siden Elliott Smith forlod denne verden, og siden har både hans sidste studiealbum ‘From a Basement on the Hill’ (2004) og nu ‘New Moon’, der er en samling af sange skrevet i årene mellem 1994 og 1997, set dagens lys. Begge udgivelser står på hver sin måde som lysende pejlemærker i mørket til at minde om, hvilken gudsbenådet sangskriver, der desværre alt for tidligt tog sit exit.

I alt 24 sange der blev tilovers ved indspilningerne af hans selvbetitlede album fra 1995 og ‘Either/Or’ fra 1997 har fundet vej til dobbeltudgivelsen. Yderligere findes et par tidligere udgaver af blandt andet ‘Mary K’, der senere optrådte på albummet ‘Figure 8’, og ‘Miss Misery’, der blev hans ultimative gennembrudshit, efter det blev brugt i den Oscar-vindende film ‘Good Will Hunting’.

Det var aldrig nogen hemmelighed, at Smith havde et skrøbeligt sind, der som hans karriere tog fart blev mere og mere formørket, godt hjulpet på vej af et massivt alkohol og stofmisbrug. Og på samme måde afspejler teksterne også denne sårbarhed og det mørke, han kæmpede så hårdt med.

I et radiointerview i 1997 i forbindelse med udgivelsen af ‘Either/Or’ udtalte Smith, »Melody is my thing« og netop den sætning summerer præcist op, at ikke bare var han i stand til lyrisk at omsætte sine tanker til vedkommende og smukke tekster, også melodimæssigt formåede han gang på gang at skabe melodier i ypperste klasse.

Selvom denne samling sange har over ti år på bagen, er de som en nyudgivelse et smukt bevis på, hvor følelsesmæssigt engageret Smith var i sin kunst. De er den dag i dag lige så aktuelle, som de dage han sad foran mikrofonen og lod sit hjerte og sind blive helbredt for et øjeblik.

Elliott Smith. 'New Moon'. Album. Domino/Playground.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af